•  
  • Przegląd

Kraj i ludzie

natywny, industrialny, zmiksowany (styl" - anglizmy w polskim

Na temat

natywny, industrialny, zmiksowany (styl" - anglizmy w polskim

Komentarz
    Witam, ostatnio często spotykam sie z takimi spolszczeniami, zresztą moim zdaniem, dosyć niezdarnymi. W zeszłym tygodniu nawet na łamach jakiegoś czasopisma.

Ale: Czy to już są uzusy (językowe), czy na razie jeszcze zwroty używane potocznie, ale nie podniesione do rangi poprawnej polszczyzny?
    Autorinkwell (869400) 05 Mar 13, 18:50
    Komentarz
    Industrializm jako kierunek estetyki w sztuce, głównie - ale nie wyłącznie - użytkowej, to pojęcie dość ugruntowane. O stylu natywnym lub zmiksowanym nie słyszałem w tym kontekście...
    Marek
    #1Autor MarekLew (803554) 07 Mar 13, 13:43
    Komentarz
    Na określenie "industrialny" natknęłam sie w artykule na temat architektury wnętrz. Na fotografii przedstawione były nieotynkowane ściany z cegły...Podpis pod fotografią "wnętrze o charakterze industrialnym". Moim pierwszym impulsem było tłumaczenie na "przemysłowy".

Ze zwrotem "natywny" spotkałam sie po raz pierwszy tu na forum w Pańskim komentarzu "jestem natywny" (?).

Co do słowa "zmiksowany, -e" czy "miksujemy style" - dokładnego brzmienia już nie złożę - również chodziło o style, de facto o styl eklektyczny.

Poniważ zaś rzadko bywam w kraju, dlatego poprostu zaciekawiła mnie globalizacja językowa - w polskim wydaniu.

#2Autorinkwell (869400) 08 Mar 13, 18:05
    Komentarz
    Moje "natywny" było zdecydowanie zapożyczeniem, niezależnie od kontekstu, w którym go użyłem.

Określenia tego, zaczerpniętego z "nowomowy", nie uznałbym za element poprawnej polszczyzny, mimo, że w kręgach technicznych jest dość często używane w roli pokrewnej do "właściwy", "charakterystyczny", vide: natywna rozdzielczość matrycy (jest to jednak 100%-owa kalka językowa).

Marek
    PS: podobno w Sieci się nie panuje ;-)
    #3Autor MarekLew (803554) 11 Mar 13, 09:50
    Komentarz
    Spróbuję wobec tego zapanować na "panowaniem" :o)
    #4Autorinkwell (869400) 12 Mar 13, 15:11

•  
  •  
  •  
  •  
  •  

zmieniają się automatycznie na   ­